luni, 3 noiembrie 2008

Sisteme de operare - exemple

Sistem de operare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Relatarea poziţiei a SO întru-un sistem computaţional

Un sistem de operare reprezintă un produs soft care este parte componentă a unui sistem computaţional care se ocupă de gestionarea şi coordonarea activităţilor a unui computer. Sistemul de operare joacă rolul de gazdă pentru aplicaţiile care rulează pe o staţie de lucru.

Exemple de sisteme de operare:

48 de comentarii:

Anisoara Predut spunea...

Predut Anisoara - Grupa 2

BeOS este un sistem de operare pentru PC-uri, creat în 1991 de către Be Incorporated.

În 1990, Jean Louis Gassée şi Steve Sakoman au creat Be Incorporated. Cei doi doreau crearea unui nou sistem de operare în C++, pe o platformă hardware proprietară.



Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale.
Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul.


Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris.

LeoN spunea...

DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singură aplicaţie rulată simultan), single-user (un singur utilizator posibili) bazat pe linia de comandă.

Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte.

Versiunile Windows 16-biţi includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) şi ruda sa apropiată Windows/286. Versiunile vechi de Windows erau deseori considerate doar o îmbunătăţire sau variantă grafică a sistemului de operare MS-DOS.

Windows/386 a introdus mod kernel de 32 de biţi si un monitor al masinii virtuale. Pentru durata sesiunii Windows, a creat una sau mai multe medii virtuale 8086 si a asigurat virtualizarea pentru placa grafică, tastatură, maus, ceasul de control si a interupt controller-ul in interiorul lor.

Unknown spunea...

MIHALACHE ANDREEA MIHAELA GRUPA 2


UNIX® este un sistem de operare portabil şi modular dezvoltat iniţial de un grup de programatori din cadrul AT&T Bell Labs, printre care şi Ken Thomson, Dennis Ritchie şi Douglas McIlroy.


Microsoft Windows este numele câtorva familii de sisteme de operare (Operating System sau OS) create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985.


Primele versiuni erau compatibile doar cu Macintosh-urile bazate pe microprocesorul Motorola 68000, iar versiunile mai noi erau compatibile şi cu arhitectura PowerPC. Recent, Mac OS X a devenit compatibil şi cu arhitectura Intel x86, care stă la baza tuturor PC-urilor.

adelina&mihaela spunea...

PETRE ADELINA GRUPA 2
Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul.
Windows este un sistem de operare multitasking si permite utilizatorului sa execute simultan aplicatii grafice multiple
DOS este un sistem de operare single tasking,single user bazat pe linia de comanda.

Unknown spunea...

Manea Ledia grupa 2

Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris. În timpul anului 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazată pe BSD UNIX.
Ultima versiune Solaris este Solaris 10, aceasta suportând trei arhitecturi: sparc64, i386 şi amd64.


DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singură aplicaţie rulată simultan), single-user bazat pe linia de comandă. Versiunea iniţială a fost creată de Microsoft în 1981 pentru IBM şi s-a numit PC-DOS.Sistemele DOS au fost concepute având în vedere performanţele micro-calculatoarelor la începutul anilor '80.


Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale.
Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul

Unknown spunea...

MICROSOFT WINDOWS este un sistem de operare creat de compania Microsoft.Microsoft a introdus Windows pe piata pentru prima data in noiembrie 1985,ca un supliment la MS-DOS,deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate.Microsoft Windows a ajuns cu timpul sa predomine pe piata de PC-uri,intrecand MAC OS,care fusese introdus pe piata mai inainte de catre compania Apple Computers. UNIX este un sistem de operare portabil si modular dezvoltat initial de un grup de programatori din cadrul AT&BELL LABS,printre care si Ken Thomas,Denis Ritchie si Douglas Mcllroy.Astazi,sistemele UNIX sunt dezvoltate de companii,indivizi si organizatii non profit.Astazi,numele de UNIX nu mai reprezinta atat de mult numele unui singur sistem de operare ,ci mai degraba numele unei clase de sisteme de operare compatibile desi nu impartasesc cod sursa comun. BE OS este un sistem de operare pentru PC-uri,creat in 1991 de catre Be Incorporated.In 1990,Jean Louis Gassee si Steve Sakoman au creat Be Incorporated.Cei 2 doreau crearea unui nou sistem de operare in C++,pe o platforma hardware proprietara.La inceput BE OS a rulat pe sistemul BE BOX,fiind mai portat pe Power Pc,iar in 1998 pe procesoarele x86(compatibile intel).

Unknown spunea...

Razvan Ionescu
Grupa1


Linux:

sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte. O distribuţie Linux adaugă acestor componente de bază o mare cantitate de software organizată în "pachete". Folosirea termenului "Linux" pentru întreg sistemul, deşi foarte răspândită, este contestată de către Free Software Foundation (autorii Proiectului GNU, pe care se bazează o mare parte din distribuţiile Linux

Nucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare PC şi supercomputere cât şi pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.


Mac OS:

Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale

Mac OS poate fi divizat în două categorii de sisteme de operare:

Mac OS Classic - sistemul care era livrat împreună cu primul Macintosh în 1984, inclusiv urmaşii săi, culminând cu Mac OS 9.
Noul Mac OS X (“X” este un 10 roman). Mac OS X include elemente de OpenStep şi Mac OS 9.



DOS:

DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singură aplicaţie rulată simultan), single-user (un singur utilizator posibili) bazat pe linia de comandă. Versiunea iniţială a fost creată de Microsoft în 1981 pentru IBM şi s-a numit PC-DOS. Microsoft a portat şi vândut apoi sistemul pe calculatoare compatibile IBM-PC fabricate de alţii decât IBM sub numele de MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Această versiune a fost cea mai populară Pe lângă versiunile originând din cod Microsoft/IBM există şi alte variante de DOS, mai mult sau mai puţin compatibile cu MS-DOS/PC-DOS precum DR-DOS şi FreeDOS. Acest lucru a fost posibil datorită simplităţii sistemului dar şi datorită originii intr-un alt sistem de operare, numit CP/M. Până la apariţia Windows 95 a fost cel mai popular sistem de operare pe arhitectura x86.

Cristina Ciupitu spunea...

Cristina Ciupitu
Grupa 1 Finante si banci


Microsoft a introdus Windows pe piata pentru prima data in noiembrie 1985, ca supliment la MS-DOS, deoarece interferentele grafice erau din ce in ce mai apreciate.


BeOS este un sistem de operare pentru PC-uri, creat in 1991 de catre "Be Incorporated".


Solaris este un sistem de operare dezvoltat de catre compania americana "Sun Microsystems". Este certificat ca fiind o versiune UNIX. Ultima versiune Solaris este Solaris 10.

olivia.ana spunea...

FURNICA OLIVIA-ANA grupa 1

-BSD este numele unei distributii de UNIX spre deoasebire de BeOS care este un sistem de oparare pentru PC-uri creat in 1991.
-Solaris este o versiune de UNIX dar este un software cu multe componente importante care au sisit open source

adriana spunea...

IVAN ADRIANA CORINA
GRUPA 1
06.11.2008

Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985, pentru ca interfeţele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns să predomine pe piaţa de PC-uri, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piaţă mai înainte de către compania Apple Computers. Cea mai noua versiune de Windows este Windows Vista.

Mac OS este un sistem de operare produs de firma Apple Inc. A fost lansat in 1984 fiind primul sistem de operare cu succes comercial si bazat pe o interfata grafica cu utilizatorul.

UNIX® este un sistem de operare portabil şi modular dezvoltat iniţial de un grup de programatori din cadrul AT&T Bell Labs. Astăzi, numele de UNIX nu mai reprezintă atât de mult numele unui singur sistem de operare, ci mai degrabă numele unei clase de sisteme de operare compatibile deşi nu împărtăşesc cod sursă comun.

Unknown spunea...

GHERGHINA MIRELA
GRUPA 1


SOLARIS:

Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris. În timpul anului 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazată pe BSD UNIX. Dar, la începutul anilor 90 Sun înlocuieşte SunOS 4 cu o versiune de UNIX SYSTEM V dezvoltată împreuna cu AT&T. Această mişcare schimbă numele sistemului de operare în Solaris 2. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri.

Ultima versiune Solaris este Solaris 10, aceasta suportând trei arhitecturi: sparc64, i386 şi amd64. Una din versiunile Solaris 10 este open source sub numele OpenSolaris. Sun a investit un efort considerabil în dezvoltarea şi interoperabilitatea noului sistem de operare, şi se poate mândri cu cea mai vastă arie de suport pentru alte platforme - mai bine de 270 de maşini diferite, de la producători precum Dell, HP, IBM, SGI şi alţii. Unul din paşii cei mai importanţi în domeniul interoperabilităţii în noua platformă Solaris 10 o reprezintă rularea nativă a aplicaţiilor Linux, Sun recunoscând importanţa masivă pe care o are sistemul de operare Linux pe piaţa mondială. Practic, pe noua platformă, aplicaţiile Linux vor rula cu un impact minim asupra performanţei (3-5% maxim degradare de performanţă) şi nu prin emulare, ca în versiunea Solaris 9. La nivel de reţea, Solaris 10 foloseşte o stivă TCP/IP complet rescrisă de Sun, îmbunatăţind considerabil performaţa şi reducând congestia reţelei prin reducerea numărului de instrucţiuni necesare pentru procesarea pachetelor TCP/IP. In privinţa securităţii, Sun a făcut progrese majore cu Solaris 10, integrând practic în noua versiune multe din atributele lui Trusted Solaris. Trusted Solaris este versiunea de Solaris destinată mediilor securizate, precum sectorul guvernamental, Armata şi aplicaţii militare, fiind recunoscut ca cel mai securizat sistem de operare existent. În privinţa aplicaţiilor de monitorizare şi debbuging, Dtrace reprezintă o inovaţie importantă, permiţând dezvoltatorilor de aplicaţii şi administratorilor de sistem acces la monitorizarea în timp real a problemelor intervenite şi acţiuni corective asupra sistemului, fără impact asupra performanţei sistemului (PC World Romania).

LINUX:

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source.

Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte. O distribuţie Linux adaugă acestor componente de bază o mare cantitate de software organizată în "pachete". Folosirea termenului "Linux" pentru întreg sistemul, deşi foarte răspândită, este contestată de către Free Software Foundation (autorii Proiectului GNU, pe care se bazează o mare parte din distribuţiile Linux). Aceştia propun utilizarea termenului GNU/Linux (se citeşte "GNU şi Linux" sau "Gnu plus Linux").

Nucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare PC şi supercomputere cât şi pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.

Iniţial dezvoltat şi utilizat de către programatori voluntari, Linux a câştigat suportul industriei IT şi al marilor companii ca IBM şi Hewlett-Packard şi a depăşit ca folosire cele mai multe versiuni proprietare de Unix. Analiştii atribuie succesul sistemului faptului că este independent de furnizor, implementarea are un cost scăzut, securitatea şi fiabilitatea sistemului sunt foarte bune.
Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicaţii "de birou" (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc. În general, modularizarea se păstrează, astfel că, spre exemplu, instalarea programelor noi se face fie prin compilare directă fie, prin intermediul pachetelor, arhive care verifică existenţa şi disponibilitatea altor programe pe sistem înainte de a instala noul program. Managerele de pachete moderne asigură descărcarea pachetelor lipsă şi instalarea lor "dintr-un click". Sistemele moderne linux au atât capacităţi multimedia avansate (3D accelerat hardware, sunet surround, suport pentru bluetooth etc.), cât şi suport pentru hardware mai vechi, fiind astfel adaptabile şi scalabile în funcţie de necesităţi.

DOS:

DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singură aplicaţie rulată simultan), single-user (un singur utilizator posibili) bazat pe linia de comandă. Versiunea iniţială a fost creată de Microsoft în 1981 pentru IBM şi s-a numit PC-DOS. Microsoft a portat şi vândut apoi sistemul pe calculatoare compatibile IBM-PC fabricate de alţii decât IBM sub numele de MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Această versiune a fost cea mai populară Pe lângă versiunile originând din cod Microsoft/IBM există şi alte variante de DOS, mai mult sau mai puţin compatibile cu MS-DOS/PC-DOS precum DR-DOS şi FreeDOS. Acest lucru a fost posibil datorită simplităţii sistemului dar şi datorită originii intr-un alt sistem de operare, numit CP/M. Până la apariţia Windows 95 a fost cel mai popular sistem de operare pe arhitectura x86.

DOS este folosit astăzi într-o nişă redusă de aplicaţii - ca sistem embedded (încorporat în aplicaţii industriale) şi în sisteme existente care încă nu au fost înlocuite (sisteme legacy). În aplicaţii industriale însă, continuă să piardă teren în faţa sistemelor moderne precum Linux sau QNX, care oferă mai multe avantaje (multi-tasking, POSIX) cu un impact minim, iar în sistemele legacy este înlocuit odată cu uzura fizică sau morală a sistemelor (un exemplu de sistem legacy inlocuit recent sunt aplicaţiile oferite de Ministerul Finanţelor contribuabililor pentru calculul diverselor taxe şi impozite, care au fost portate recent de pe MS-DOS pe Windows sau pe web).

denciu adina spunea...

Sisitemul de operare windows
Microsoft a introdus Windows pe piata in noiembrie 1985,ca un supliment de ms dos.
Windows a ajuns cu timplu sa predomine pe piata pc uri intrecand MAC OS.
Cea mai noua versiune este windows vista.

Kryket spunea...

Cristina Fluieras-grupa1
DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking,single-user, bazat pe linia de comandă.Prima versiune a fost creată de Microsoft în 1981 pentru IBM şi s-a numit PC-DOS.
DOS este folosit astăzi într-o nişă redusă de aplicaţii - ca sistem embedded (încorporat în aplicaţii industriale) şi în sisteme existente care încă nu au fost înlocuite (sisteme legacy)

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source.Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte. Nucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare PC şi supercomputere cât şi pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.

Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfeţele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piaţa de PC-uri, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piaţă mai înainte de către compania Apple Computers.
Versiunea curentă (cea mai nouă) de Windows este Windows Vista.

codico spunea...

Dinu George gr I a zis:
windows:
-este cel mai folosit sistem de operare la ora actuala
-a fost dat catre folosinta populatiei pt prima in noiembrie 1985
-85% din persoanele care au acces la un calculator folosesc ca sistem de operare WINDOWS
linux
-este un program de operare relativ nou care are acelas mod de functionare.
MAC os
-este al doilea sistem de operare folosit de catre utilizatori de PC-uri in special de cei din SUA

Unknown spunea...

IONESCU LUCIAN GRUPA 1


BSD:

BSD (Berkeley Software Distribution) este numele unei distribuţii de UNIX aparuta în anii 1970 la Universitatea din California, Berkeley.

Alte versiuni de UNIX care au derivat din BSD sunt: FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, 386BSD, DragonFlyBSD şi Darwin (mai nou, Mac OS X).

BSD este de asemenea numele unei licenţe de distribuire liberă a programelor de calculator.



OSEK-VDX:

OSEK-VDX este un sistem de operare pentru platforme embedded (platforme cu uz dedicat în aplicaţii industriale), folosit în industria de automobile din Europa. S-a dezvoltat din dorinţa unui standard comun (OSEK în Germania, VDX în Franţa). Cerinţele de bază sunt siguranţa şi stabilitatea sistemului de operare pentru utilizarea în automobile.


MAC OS :

Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale.

Mac OS poate fi divizat în două categorii de sisteme de operare:

Mac OS Classic - sistemul care era livrat împreună cu primul Macintosh în 1984, inclusiv urmaşii săi, culminând cu Mac OS 9.
Noul Mac OS X (“X” este un 10 roman). Mac OS X include elemente de OpenStep şi Mac OS 9.



Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectate, promovate şi vândute de firma Apple, ultima versiune fiind instalată la toate computerele Macintosh livrate în prezent (2007). Spre deosebire de versiunile anterioare, Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.

alice spunea...

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source.
Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte.
Nucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare PC şi supercomputere cât şi pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.
Microsoft Windows este numele câtorva familii de sisteme de operare (Operating System sau OS) create de compania Microsoft
Versiunile Windows 16-biţi includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) şi ruda sa apropiată Windows/286.
Windows/386 a introdus mod kernel de 32 de biţi si un monitor al masinii virtuale. Pentru durata sesiunii Windows, a creat una sau mai multe medii virtuale 8086 si a asigurat virtualizarea pentru placa grafică, tastatură, maus, ceasul de control si a interupt controller-ul in interiorul lor.
Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris
Ultima versiune Solaris este Solaris 10, aceasta suportând trei arhitecturi: sparc64, i386 şi amd64. Una din versiunile Solaris 10 este open source sub numele OpenSolaris

Sideous spunea...

UNIX® este un sistem de operare portabil şi modular dezvoltat iniţial de un grup de programatori din cadrul AT&T Bell Labs.UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM) -adik cu alte cuvinte se bazeaza pe practicabilitate si nu performante , nu recomand acest sistem nimanui decat daca este foarte lejer .... la categoria performante este slab.Nu necesita instalare ceea ce il face foarte practic.

Sideous spunea...

UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM) - cu alte cuvinte acest sistem de operqare se bazeaza pe practicabilitate nu pe maximizarea performantelor - nu il recomand decat sa spunem abstract "businessman-ilor" care sunt prea ocupati si nu au timp sa instaleze un program de operare reusit :)

Unknown spunea...

Stanca Nicolae, grupa 5


Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris. În timpul anului 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazată pe BSD UNIX. Dar, la începutul anilor 90 Sun înlocuieşte SunOS 4 cu o versiune de UNIX SYSTEM V dezvoltată împreuna cu AT&T. Această mişcare schimbă numele sistemului de operare în Solaris 2. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri.
Sun a investit un efort considerabil în dezvoltarea şi interoperabilitatea noului sistem de operare, şi se poate mândri cu cea mai vastă arie de suport pentru alte platforme - mai bine de 270 de maşini diferite, de la producători precum Dell, HP, IBM, SGI şi alţii.
Unul din paşii cei mai importanţi în domeniul interoperabilităţii în noua platformă Solaris 10 o reprezintă rularea nativă a aplicaţiilor Linux, Sun recunoscând importanţa masivă pe care o are sistemul de operare Linux pe piaţa mondială.
La nivel de reţea, Solaris 10 foloseşte o stivă TCP/IP complet rescrisă de Sun, îmbunatăţind considerabil performaţa şi reducând congestia reţelei prin reducerea numărului de instrucţiuni necesare pentru procesarea pachetelor TCP/IP.

Paul spunea...

-Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber.
- Nucleul a fost dezvoltat pentru a fi suportat de o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi
-Linux a fost dezvoltat sub licenţa GNU General Public License astfel încât codul sursă este disponibil oricui.

UNIX® este un sistem de operare portabil şi modular.
-pretul este unul avantajos acest sistem fiind ales de multi producatori.
-Sistemele UNIX actuale se bazează pe trei ramuri originale - UNIX System

Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul.
-Primele versiuni erau compatibile doar cu Macintosh-urile bazate pe microprocesorul Motorola 68000, iar versiunile mai noi erau compatibile şi cu arhitectura PowerPC. Recent, Mac OS X a devenit compatibil şi cu arhitectura Intel x86, care stă la baza tuturor PC-urilor
- Până la apariţia sistemelor bazate pe microprocesorul PowerPC G3, părţi importante ale sistemului de operare erau păstrate în memoria fizică ROM pe placa de bază, scopul fiind evitarea utilizării cu limitări a spaţiului oferit de floppy disk, luând în considerare că primele Mac-uri nu aveau hard disk.

Raluca Spinu spunea...

SPINU RALUCA GRUPA 5
Sistemele LINUX includ nucleul bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice, sisteme de ferestre si managere de desktop-uri, browsere web aplicaţii "de birou" software de design grafic , software de configurare, servere de web etc.

OSEK-VDX este un sistem de operare pentru platforme embedded ( folosit în aplicaţii industriale)-industria de automobile din Europa

Pentru Mac OS Classic este caracteristică lipsa liniei de comandă; el este un SO în întregime bazat pe interfaţa grafică. Cu toate că era uşor de utilizat, era criticat pentru single tasking (la primele versiuni) şi pentru multitasking cooperativ (în versiunile mai noi, pentru administrarea limitată a memoriei, lipsa memoriei protejate). Iniţial Mac OS utiliza sistemul de fişiere Machintosh, un sistem plat - cu un singur nivel de mape. Acesta a fost înlocuit cu un sistem de fişiere ierarhic, care avea un adevărat arbore de mape.

Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectate, promovate şi vândute de firma Apple.Versiunea Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.

nidelea adriana luminita spunea...

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source. Analiştii atribuie succesul sistemului faptului că este independent de furnizor, implementarea are un cost scăzut, securitatea şi fiabilitatea sistemului sunt foarte bune.
Pe de alta parte,sistemul de operare Windows a cucerit o foarte mare parte a pieţii. Windows permite utilizatorilor să execute simultan aplicaţii grafice multiple, prin utilizarea "multitasking-ului cooperativ". În Windows a fost implementată o schemă virtuală de memorie, care permite să se ruleze aplicaţii mai mari decât memoria de lucru fizică: atunci când memoria devine insuficientă segmentele de cod şi resursele necritice se descarcă pe un disc hard. În caz de necesitate ele se reîncarcă în memorie ceva mai târziu, pentru a putea fi executate.
Pentru Mac OS Classic este caracteristică lipsa liniei de comandă; el este un SO în întregime bazat pe interfaţa grafică.Până la apariţia sistemelor bazate pe microprocesorul PowerPC G3, părţi importante ale sistemului de operare erau păstrate în memoria fizică ROM pe placa de bază, scopul fiind evitarea utilizării cu limitări a spaţiului oferit de floppy disk, luând în considerare că primele Mac-uri nu aveau hard disk.

Sideous spunea...

Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems.Ultima versiune Solaris este Solaris 10, aceasta suportând trei arhitecturi: sparc64, i386 şi amd64. Una din versiunile Solaris 10 este open source sub numele OpenSolaris. Trusted Solaris este versiunea de Solaris destinată mediilor securizate, precum sectorul guvernamental, Armata şi aplicaţii militare, fiind recunoscut ca cel mai securizat sistem de operare existent. În privinţa aplicaţiilor de monitorizare şi debbuging, Dtrace reprezintă o inovaţie importantă, permiţând dezvoltatorilor de aplicaţii şi administratorilor de sistem acces la monitorizarea în timp real a problemelor intervenite şi acţiuni corective asupra sistemului, fără impact asupra performanţei sistemului - il recomand fanilor Unix dar nu si utilizatorilor de windows - sau daca esti cine stie de agent secret pe la o institutie care de fapt "nu exista " .... cu alte cuvinte un sistem de operare care nu se adreseaza utilizatorului comun

dana vacarus spunea...

DANA VACARUS, GRUPA 5

BSD este numele unuei licente de distribuire liberă a programelor de calculato, iar din BSD sunt/deriva:
sunt: FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, 386BSD, DragonFlyBSD şi Darwin (mai nou, Mac OS X).

DOS este un sistem de operare single-user, single-tastinkg, bazat pe o singura linie de comanda; procesori avand CP/M, CP/M86, anumite influenţe din UNIX prin XENIX (directoare, numele unor comenzi); ca succesor avand pe Windows 9X.

Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri. una dintre variantele Solaris: Trusted Solaris este versiunea de Solaris destinată mediilor securizate, precum sectorul guvernamental, Armata şi aplicaţii militare, fiind recunoscut ca cel mai securizat sistem de operare existent.

Bogdan Vladu spunea...

Vladu Bogdan, grupa 5
'''Solaris''' este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană [[Sun Microsystems]]. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri. Ultima versiune '''Solaris''' este Solaris 10.
'''Linux''' este unul dintre cele mai cunoscute exemple de
[[software liber]] şi dezvoltare de software Open Source.
O [[distribuţie Linux]] adaugă acestor componente de bază o mare cantitate de software organizată în "pachete".Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri ([[KDE]], [[Gnome]], [[Blackbox]], [[Fluxbox]], [[Xfce]] etc.), browsere web ([[Firefox]], [[Lynx]], [[Konqueror]]), aplicaţii "de birou" ([[OpenOffice.org]]) software de design grafic ([[Gimp]]), software de configurare, servere de [[web]] etc. În general, modularizarea se păstrează, astfel că, spre exemplu, instalarea programelor noi se face fie prin compilare directă fie, prin intermediul pachetelor, arhive care verifică existenţa şi disponibilitatea altor programe pe sistem înainte de a instala noul program.
Microsoft Windows este numele câtorva familii de sisteme de operare (Operating System sau OS) create de compania Microsoft.La conferinţa IDC Directions din 2004, vicepreşidentele IDC Avneesh Saxena a constatat că Windows deţine aproximativ 90 % din piaţa de sisteme de operare.
Versiunea curentă (cea mai nouă) de Windows este Windows Vista.

beatrice soloman spunea...

Pentru Mac OS Classic este caracteristică lipsa liniei de comandă; el este un SO în întregime bazat pe interfaţa grafică. Cu toate că era uşor de utilizat, era criticat pentru single tasking (la primele versiuni) şi pentru multitasking cooperativ (în versiunile mai noi, pentru administrarea limitată a memoriei, lipsa memoriei protejate). Iniţial Mac OS utiliza sistemul de fişiere Machintosh, un sistem plat - cu un singur nivel de mape. Acesta a fost înlocuit cu un sistem de fişiere ierarhic, care avea un adevărat arbore de mape.

Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectate, promovate şi vândute de firma Apple, ultima versiune fiind instalată la toate computerele Macintosh livrate în prezent (2007). Spre deosebire de versiunile anterioare, Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open SourceNucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare PC şi supercomputere cât şi pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere

BSD este de asemenea numele unei licenţe de distribuire liberă a programelor de calculator

Sideous spunea...

DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singură aplicaţie rulată simultan), single-user (un singur utilizator posibili) bazat pe linia de comandă. - un sistem de operare sigur , oldschool , il recomand bunicilor si nostalgicilor ....

mihaicristinamaria spunea...

Mihai Cristina-Maria
Grupa 5
Linux
Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicaţii "de birou" (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc. În general, modularizarea se păstrează, astfel că, spre exemplu, instalarea programelor noi se face fie prin compilare directă fie, prin intermediul pachetelor, arhive care verifică existenţa şi disponibilitatea altor programe pe sistem înainte de a instala noul program. Managerele de pachete moderne asigură descărcarea pachetelor lipsă şi instalarea lor "dintr-un click". Sistemele moderne linux au atât capacităţi multimedia avansate (3D accelerat hardware, sunet surround, suport pentru bluetooth etc.), cât şi suport pentru hardware mai vechi, fiind astfel adaptabile şi scalabile în funcţie de necesităţi.

Microsoft Windows
Sistemul de operare Windows a cucerit o foarte mare parte a pieţii. Se estimează că astăzi peste 85 % din calculatoarele de tip Personal Computer (cele compatibile cu IBM-PC şi având procesor de la compania Intel, sau unul compatibil cu Intel, ca de exemplu de la firma AMD) rulează Windows. Cu toate acestea, celelalte sisteme de operare precum Linux, Mac OS, FreeBSD, NetBSD, Solaris, HP-UX etc. au recuperat în ultimii ani o parte a pieţei, reducând astfel monopolul aproape total al Microsoft, care în 1999 avea o cotă de piaţă de peste 95 %. Anumite grupuri, în special Novell, consideră că Windows Vista nu va determina pe utilizatori să facă un upgrade, ci ei fie o să rămână la versiunea lor veche de Windows 2000 sau Windows XP, fie se vor reorienta total spre Linux. Această tendinţă de migrare dinspre Windows spre alte platforme software poate fi considerată o reacţie atât la securitatea insuficientă a lui Windows, cât şi la contradicţia între anunţurile companiei Microsoft despre capacităţile mărite ale versiunilor Windows viitoare, şi pe de altă parte lipsa factică a acestor îmbunătăţiri (momentan ele se limitează la o versiune nouă de NTFS, o nouă interfaţă grafică, o API îmbunătăţită şi un sistem de management al utilizatorilor întrucâtva modificat).

Mac OS
Mac OS poate fi divizat în două categorii de sisteme de operare:

Mac OS Classic - sistemul care era livrat împreună cu primul Macintosh în 1984, inclusiv urmaşii săi, culminând cu Mac OS 9.
Noul Mac OS X (“X” este un 10 roman). Mac OS X include elemente de OpenStep şi Mac OS 9.
Pentru Mac OS Classic este caracteristică lipsa liniei de comandă; el este un SO în întregime bazat pe interfaţa grafică. Cu toate că era uşor de utilizat, era criticat pentru single tasking (la primele versiuni) şi pentru multitasking cooperativ (în versiunile mai noi, pentru administrarea limitată a memoriei, lipsa memoriei protejate). Iniţial Mac OS utiliza sistemul de fişiere Machintosh, un sistem plat - cu un singur nivel de mape. Acesta a fost înlocuit cu un sistem de fişiere ierarhic, care avea un adevărat arbore de mape.

Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectate, promovate şi vândute de firma Apple, ultima versiune fiind instalată la toate computerele Macintosh livrate în prezent (2007). Spre deosebire de versiunile anterioare, Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.

AnDrEeA spunea...

-DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singură aplicaţie rulată simultan), single-user (un singur utilizator posibili) bazat pe linia de comandă.Pe lângă versiunile originând din cod Microsoft/IBM există şi alte variante de DOS,mai mult sau mai puţin compatibile cu MS-DOS/PC-DOS precum DR-DOS şi FreeDOS.

-OSEK-VDX este un sistem de operare pentru platforme embedded (platforme cu uz dedicat în aplicaţii industriale), folosit în industria de automobile din Europa.
Cerinţele de bază sunt siguranţa şi stabilitatea sistemului de operare pentru utilizarea în automobile.

-Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems.Ultima versiune Solaris este Solaris 10, aceasta suportând trei arhitecturi: sparc64, i386 şi amd64.Unul din paşii cei mai importanţi în domeniul interoperabilităţii în noua platformă Solaris 10 o reprezintă rularea nativă a aplicaţiilor Linux.

Unknown spunea...

DOS-Kernel : Monolitic (cu posibilitatea "ocolirii" lui prin folosirea intreruprilor de BIOS şi a callurilor directe, Single Tasking, Single User, 8/16 biţi) Sistem de fişiere : FAT12 (1.0 şi pentru dischete), FAT16 (sistem principal), FAT32 (suport limitat in DOS 7.1, 7.9 şi 8.0) Capacitate maximă pe disc : 2 GB (FAT16), 32 GB (FAT32) Management de memorie : maxim 640 KB în mod standard, extindere cu driveri speciali, nu există suport pentru memorie virtuală Interfaţă : Exclusiv linie de comandă (foarte rudimentară comparativ cu liniile de comandă de astăzi, şi chiar cu cele din perioadă - fără autocompletion, cu pipe-uri si redirectare foarte redusă).

UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM), programe care să îndeplinească o singură funcţie, dar să fie capabile să comunice între ele, alegerea celei mai simple căi spre realizarea unui obiectiv, folosirea fişierelor text atât pentru configurare cât şi pentu ieşire, separarea kernelului de programele aplicaţie etc. Nucleul sistemelor UNIX este în general scris în limbajul C (deşi prima variantă a fost scrisă în limbaj de asamblare pentru calculatoare PDP-7).


SOLARIS:
Unul din paşii cei mai importanţi în domeniul interoperabilităţii în noua platformă Solaris 10 o reprezintă rularea nativă a aplicaţiilor Linux, Sun recunoscând importanţa masivă pe care o are sistemul de operare Linux pe piaţa mondială. Practic, pe noua platformă, aplicaţiile Linux vor rula cu un impact minim asupra performanţei (3-5% maxim degradare de performanţă) şi nu prin emulare, ca în versiunea Solaris 9. La nivel de reţea, Solaris 10 foloseşte o stivă TCP/IP complet rescrisă de Sun, îmbunatăţind considerabil performaţa şi reducând congestia reţelei prin reducerea numărului de instrucţiuni necesare pentru procesarea pachetelor TCP/IP. In privinţa securităţii, Sun a făcut progrese majore cu Solaris 10, integrând practic în noua versiune multe din atributele lui Trusted Solaris

Nenciu Alis spunea...

UNIX


UNIX este un sistem de operare portabil şi modular dezvoltat iniţial de un grup de programatori din cadrul AT&T Bell Labs.
UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM), programe care să îndeplinească o singură funcţie, dar să fie capabile să comunice între ele, alegerea celei mai simple căi spre realizarea unui obiectiv, folosirea fişierelor text atât pentru configurare cât şi pentu ieşire, separarea kernelului de programele aplicaţie etc. Nucleul sistemelor UNIX este în general scris în limbajul C (deşi prima variantă a fost scrisă în limbaj de asamblare pentru calculatoare PDP-7)
Sistemele UNIX actuale se bazează pe trei ramuri originale - UNIX System V, BSD şi respectiv GNU/Linux (produs ca replică gratuită şi open-source la celelalte două ramuri - nucleul e dezvoltat de Linus Torvalds iar o mare parte din aplicaţii sunt date de Proiectul GNU). Fiecare distribuţie de astăzi se bazează pe una din aceste ramuri, dar a preluat şi anumite caracteristici de la celelalte.
Sistemele UNIX sunt construite în jurul a mai multe niveluri concentrice, conţinând fiecare o serie de componente, puse împreună pentru a forma sistemul. Un sistem UNIX conţine, pe lângă nucleu (kernel), un interpretor de comenzi care serveşte şi drept limbaj de scripting (numit shell), un set de biblioteci tiSistemele UNIX sunt construite în jurul a mai multe niveluri concentrice, conţinând fiecare o serie de componente, puse împreună pentru a forma sistemul. Un sistem UNIX conţine, pe lângă nucleu (kernel), un interpretor de comenzi care serveşte şi drept limbaj de scripting (numit shell), un set de biblioteci tipice, o serie de aplicaţii canonice şi cod sursă pentru portabilitate. Npice, o serie de aplicaţii canonice şi cod sursă pentru portabilitate.



LINUX
Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source.
Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte.
Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicaţii "de birou" (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc. În general, modularizarea se păstrează, astfel că, spre exemplu, instalarea programelor noi se face fie prin compilare directă fie, prin intermediul pachetelor, arhive care verifică existenţa şi disponibilitatea altor programe pe sistem înainte de a instala noul program.


MICROSOFT WINDOWS
Microsoft Windows este numele câtorva familii de sisteme de operare (Operating System sau OS) create de compania Microsoft. Versiunea curentă (cea mai nouă) de Windows este Windows Vista.

Versiunile de operare pe 16 biţi
Versiunile Windows 16-biţi includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) şi ruda sa apropiată Windows/286. Versiunile vechi de Windows erau deseori considerate doar o îmbunătăţire sau variantă grafică a sistemului de operare MS-DOS. Spre deosebire de MS-DOS, Windows permite utilizatorilor să execute simultan aplicaţii grafice multiple, prin utilizarea "multitasking-ului cooperativ". În Windows a fost implementată o schemă virtuală de memorie, care permite să se ruleze aplicaţii mai mari decât memoria de lucru fizică: atunci când memoria devine insuficientă segmentele de cod şi resursele necritice se descarcă pe un disc hard. În caz de necesitate ele se reîncarcă în memorie ceva mai târziu, pentru a putea fi executate.

Versiunile de operare hibride pe 16/32 biţi
Windows/386 a introdus mod kernel de 32 de biţi si un monitor al masinii virtuale. Pentru durata sesiunii Windows, a creat una sau mai multe medii virtuale 8086 si a asigurat virtualizarea pentru placa grafică, tastatură, maus, ceasul de control si a interupt controller-ul in interiorul lor. Consecinta vazuta de utilizator a fost faptul ca multitaskingul putea fi realizat in ferestre separate, chiar daca aplicatiile grafice MS-DOS aveau nevoie de modul Full-Screen. De asemenea, aplicatiile Windows erau multi-task-ate cooperativ in interiorul unui mediu virtual 8086.

Alex spunea...

Trandafir Alexandra - Grupa 2

DOS - este cel mai cunoscut sistem de operare monotasking; versiunea initiala a fost creata de Microsoft pentru IBM numindu-se PC-DOS. Exista si alte versiuni: DR-DOS, FreeDOS. Dupa el a urmat Windows95.

SOLARIS - dezvoltat de SUN MICROSYSTEMS;este o versiune de UNIX. Ultima versiune este SOLARIS 10, ce suporta: sparc64, i386, amd64. Pe aceasta platforma aplicatiile LINUX vor rula cu un impact minim asupra performantei.

MAC OS - un sistem de operare produs de Apple Inc. pentru computerele sale. A aparut impreuna cu calculatoarele tip Macintosh.

CARS spunea...

Giolfan Ionel-Liviu
Grupa 4

1. BSD
2. BeOS
3. OSEK-VDX

-BeOS creat pentru computere
-OSEK-VDX creat pentru industria auto
-BSD distribuit de UNIX
-BeOS creat de Be Incorpored
-OSEK-VDX -OSEK,VDx

axy spunea...

BOLCHI ALEXANDRA GR4
Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris. În timpul anului 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazată pe BSD UNIX. Dar, la începutul anilor 90 Sun înlocuieşte SunOS 4 cu o versiune de UNIX SYSTEM V dezvoltată împreuna cu AT&T. Această mişcare schimbă numele sistemului de operare în Solaris 2. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri.Dezvoltandu-se pana la Solaris10.Astfel se observa ca sistemul Solaris este o versiune mai buna si mai dezvoltata a sistemului
Unix care are urmatoarele caracteristici:sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM), programe care să îndeplinească o singură funcţie, dar să fie capabile să comunice între ele, alegerea celei mai simple căi spre realizarea unui obiectiv, folosirea fişierelor text atât pentru configurare cât şi pentu ieşire, separarea kernelului de programele aplicaţie etc.
MAC OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale. Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul (Graphic User Interface, GUI).
Este cunoscut in toata lumea faptul ca Aplle este o firma cu un renume de neegalat si cu produse de inalta calitate si o operare complexa si interesanta.spre exemplu:nou telefon i-phone.Insa MAC OS este un sistem vechi astfel nu se poate masura cu celelalte 2

mythy spunea...

Tiban Robert Mircea grupa 3 anul I
os , os x este un sistem de operare care este cu Mac din 1984 si este un sistem de operare bazat pe interfata grafica dar care este criticat pentru single tasking ...
bs2000 osd e un sis. de operare bazat pe COBOL2000 V1.0, C and C++ V2.1 sau C/C++ V3.0 in (BS2000/OSD-BC V4.0 ) osau OSD-SVP V2.0 si OSD/XC V1.0 care a fost conceput de Fujitsu Siemens Computers GmbH

solaris ca sis de operare aparut in 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazată pe BSD UNIX de Sun Microsystems
Dar, la începutul anilor 90 Sun înlocuieşte SunOS 4 cu o versiune de UNIX SYSTEM V dezvoltată împreuna cu AT&T. Această mişcare schimbă numele sistemului de operare în Solaris 2. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri.
unix ... Astăzi, numele de UNIX nu mai reprezintă atât de mult numele unui singur sistem de operare, ci mai degrabă numele unei clase de sisteme de operare compatibile deşi nu împărtăşesc cod sursă comun

gras8906 spunea...

Cosma Iulian-Alin,Grupa 4
WINDOWS este un sistem de operare creat de firma Microsoft. A cucerit o foarte mare parte din piata, peste 85% din P.C. din lume ruleaza Windows.
UNIX este un sistem de operare creat de un grup de programatori din cadrul AT&T Bell Labs. Este un sistem multi-tasking, multi-user, portabil si modular.
DOS (Disk Operating System)este un sistem de operare single-tasking, single-user, bazat pe linia de comanda.

Raluca T.M spunea...

docea raluca grupa 4
solaris:sist. de operare dezvoltat;o versiune de unix desi este softwere proprietar multe componente imp. din el au iesit opn source;ultima versiune solaris este solaris 10.
unix:sist.de operare portabil si modular dezv.initiat de un grup de programatori;e un sist.multi-user,multi-tasking,portanil si modular,numele unix apartine the open group
microsoft windows:numele catorva familii de sist. de operare versiunea curenta este windows vista

http://blogdincaandreea.blogspot.com spunea...

Dinca Oana Andreea
Grupa 4

-Boes este un sistem de operare pt pc-uri creat in 1991 de catre Be Incorporated. Jean Loius Gassee si Stewe Sakoman au creat Be Incorporated. La inceput Beos a rulat pe sistemul Bebox, fiind apoi portat pe Power Pc, iar in 1998 pe procesoarele X86.

-Windows. Microsoft Windows este numele catorva familii de sisteme de operare (Operating System sau OS) create de compania Microsoft,
Micorsoft a introdus Windows pe piata pt prima data in nov 1985, ca un supliment la MS-DOS. Micorsoft Windows a ajuns cu timpul sa predomine pe piata Pc-uri intrecand Mac Os, care fusese introdus pe piata mai inainte de catre compania Apple Computers.
Windows detine aproximativ 90% din piata de sisteme de operare.

-Dos este un sisitem de operare single-tasking (o singura aplicatie rulata simultan), single -user(un singur utilizator posibil) bazat pe linia de comanda. Versiunea initiala a fost creata de Microsoft in 1981 pt IBM si s-a numit PC-DOS. Pana la aparitia Windows 95 a fost cel mai popular sistem de operare pe arhitectura X86.

Veronika spunea...

Sistemele DOS au fost concepute având în vedere performanţele micro-calculatoarelor la începutul anilor '80. folosea un set de comenzi relativ uşoare ,putea adresa un maxim de 640 KB de RAM , asigura interfaţa utilizatorului cu discuri într-un mod interactiv şi, consuma o cantitate redusă de resurse. Aceste facilităţi au dus la încheierea contractului cu IBM - un factor important în istoria viitoare a sistemului. DOS este folosit astăzi într-o nişă redusă de aplicaţii - ca sistem embedded şi în sisteme existente care încă nu au fost înlocuite (sisteme legacy). În aplicaţii industriale însă, continuă să piardă teren în faţa sistemelor moderne precum Linux sau QNX, care oferă mai multe avantaje (multi-tasking, POSIX) cu un impact minim, iar în sistemele legacy este înlocuit odată cu uzura fizică sau morală a sistemelor.

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source. Iniţial dezvoltat şi utilizat de către programatori voluntari, Linux a câştigat suportul industriei IT şi al marilor companii ca IBM şi Hewlett-Packard şi a depăşit ca folosire cele mai multe versiuni proprietare de Unix. Analiştii atribuie succesul sistemului faptului că este independent de furnizor, implementarea are un cost scăzut, securitatea şi fiabilitatea sistemului sunt foarte bune.Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicaţii "de birou" (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc.

UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM), programe care să îndeplinească o singură funcţie, dar să fie capabile să comunice între ele, alegerea celei mai simple căi spre realizarea unui obiectiv, folosirea fişierelor text atât pentru configurare cât şi pentu ieşire, separarea kernelului de programele aplicaţie etc. Nucleul sistemelor UNIX este în general scris în limbajul C (deşi prima variantă a fost scrisă în limbaj de asamblare pentru calculatoare PDP-7).

ENACHE ADELYNA spunea...

ENACHE ADELINA
GRUPA 3 CONTABILITATE

DOS este un sistem de operare single-tasking,single-user bazat pe linia de comanda.A fost creata de microsoft in 1981pentru IBM si s-a numit PC-DOS.Sistemele DOS au fost concepute având în vedere performanţele micro-calculatoarelor la începutul anilor '80.DOS este folosit astăzi într-o nişă redusă de aplicaţii - ca sistem embedded (încorporat în aplicaţii industriale) şi în sisteme existente care încă nu au fost înlocuite (sisteme legacy).Dos va porni în general doar din prima partiţie fizică a sistemului. La iniţializarea sistemului, se citeşte ora şi data curentă din BIOS (în cazul în care acestea nu există sau nu au fost setate, utilizatorul este întrebat data şi ora curentă), urmat de procesarea CONFIG.SYS (un fişier prin care se puteau iniţializa driveri, precum driverii de memorie,de CD-ROM).

Linux este un Sistem de Operare. O interfaţă între calculator şi programe sau utilizatori. Este un manager al resurselor calculatorului şi este cel care “ştie să vorbească” cu fiecare componentă sau sistem periferic (harddisk, floppy disc, CD, placa grafică, modem, imprimantă, placă de reţea, orice se poate “lega” la un calculator).


Sistemul UNIX este un sistem de operare cu destinatie generala, multiutilizator, multiproces, lucrind in regim time-sharring. Dintre caracteristicile care-l fac atractiv enumeram urmatoarele:
Este un sistem de operare cu o interfata relativ simpla, avand numeroase programe utilitare, care acopera o gama larga de aplicatii (retele, grafica, baze da date , inteligenta artificiala). Sunt disponibile compilatoare si medii de programare pentru limbaje de programare de nivel inalt (Basic, Fortran 77, Pascal, C, Lisp, Prolog)
Unix este un sistem multiutilizator, permitind lucrul simultan dde la mai multe terminale
Este un sistem portabil, putind fi implementat pe diferite tipuri de calculatoare

Unknown spunea...

Andreea Lazar grupa 1

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source.

Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte. O distribuţie Linux adaugă acestor componente de bază o mare cantitate de software organizată în "pachete".




Microsoft Windows este numele câtorva familii de sisteme de operare (Operating System sau OS) create de compania Microsoft.Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfeţele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piaţa de PC-uri, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piaţă mai înainte de către compania Apple Computers. La conferinţa IDC Directions din 2004, vicepreşidentele IDC Avneesh Saxena a constatat că Windows deţine aproximativ 90 % din piaţa de sisteme de operare.
Versiunea curentă (cea mai nouă) de Windows este Windows Vista.
Versiunea curentă de server Windows este "Windows Server 2008", urmaşul lui "Windows Server 2003".


Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems.ltima versiune Solaris este Solaris 10, aceasta suportând trei arhitecturi: sparc64, i386 şi amd64. Una din versiunile Solaris 10 este open source sub numele OpenSolaris. Sun a investit un efort considerabil în dezvoltarea şi interoperabilitatea noului sistem de operare, şi se poate mândri cu cea mai vastă arie de suport pentru alte platforme - mai bine de 270 de maşini diferite, de la producători precum Dell, HP, IBM, SGI şi alţii. Unul din paşii cei mai importanţi în domeniul interoperabilităţii în noua platformă Solaris 10 o reprezintă rularea nativă a aplicaţiilor Linux, Sun recunoscând importanţa masivă pe care o are sistemul de operare Linux pe piaţa mondială. Practic, pe noua platformă, aplicaţiile Linux vor rula cu un impact minim asupra performanţei (3-5% maxim degradare de performanţă) şi nu prin emulare, ca în versiunea Solaris 9.

Unknown spunea...

Marcu Adriana - Grupa 2


MICROSOFT WINDOWS este numele câtorva familii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfeţele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piaţa de PC-uri, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piaţă mai înainte de către compania Apple Computers.
Versiunea curentă de Windows este Windows Vista. Versiunea curentă de server Windows este Windows Server 2008.



UNIX este un sistem de operare portabil şi modular dezvoltat iniţial de un grup de programatori din cadrul AT&T Bell Labs. Astăzi, sistemele UNIX sunt dezvoltate de companii, indivizi şi organizaţii non-profit. Astăzi, numele de UNIX nu mai reprezintă atât de mult numele unui singur sistem de operare, ci mai degrabă numele unei clase de sisteme de operare compatibile deşi nu împărtăşesc cod sursă comun.
UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme. Nucleul sistemelor UNIX este în general scris în limbajul C. Numele UNIX aparţine The Open Group iar codul sursă original (AT&T) este disputat între Novell şi SCO. O mare parte din producători (mai ales cei non-profit), au ales, atât din cauza preţului, cât şi din cauza dezvoltării foarte rapide a distribuţiei lor, să nu-şi certifice sistemul.



SOLARIS este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris. În timpul anului 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazată pe BSD UNIX. Dar, la începutul anilor 90 Sun înlocuieşte SunOS 4 cu o versiune de UNIX SYSTEM V dezvoltată împreuna cu AT&T. Această mişcare schimbă numele sistemului de operare în Solaris 2. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri.

Ultima versiune Solaris este Solaris 10 care reprezintă rularea nativă a aplicaţiilor Linux, Sun recunoscând importanţa masivă pe care o are sistemul de operare Linux pe piaţa mondială. La nivel de reţea, Solaris 10 foloseşte o stivă TCP/IP complet rescrisă de Sun, îmbunatăţind considerabil performaţa şi reducând congestia reţelei prin reducerea numărului de instrucţiuni necesare pentru procesarea pachetelor TCP/IP.

luisa spunea...

TIRCA LUISA ZENOVIA
GRUPA 3

-Solaris este un sistem de operare dezvoltat de compania Sun Microsystems.
-Microsoft Windows este numele a mai multor sisteme de operare(Operating System sau OS)create de compania Microsoft.
-UNIX este un sistem de operare portabil si modular dezvoltat initial de un grup de programatori din cadrul AT&T Bell Labs
-Solaris este certificat ca fiind o versiune de UNIX
-Microsoft a introdus Windows pe piata ca un supliment la MS-DOS si cu timpul a ajuns sa predomine pe piata de PC-uri,intrecand Mac OS,detinand aproximativ 90% din piata de sisteme de operare
-UNIX reprezinta numele unei clase de sisteme de operare compatibile desi nu impartasesc cod sursa comun
fiind un sistem multi-user,multi-tasking,portabil si modular,conceput in jurul unor paradigme numite in general filosofie unix,iar nucleul UNIX este in general scris in limbaj C
-Ultima versiune Solaris este Solaris 10,aceasta suportand trei arhitecturi:sparc64,i386 si amd64; iar la nivel de de retea,Solaris 10 foloseste o stiva TCP/IP,imbunatatindconsiderabil performanta si reducand congestia retelei prin reducerea numarului de instructiuni necesare penrtu procesarea pachetelor TCP/IP
-Versiunea cea mai noua de Windows este Windows Vista.Versiunile Windows 16-biti includ:Windows 1.0 (1985),Windows 2.0 (1987)si Windows/286,iar spre deosebire de MS-DOS,permite utilizatorilor sa execute simultan aplicatii graficemultiple,prin utilizarea "multitasking-ului".
-Sistemele UNIX actuale se bazeaza pe trei ramuri originale:UNIX System V,BSD si respectiv GNU/Linux.Pe langa aceste aplicatii,o distributie moderna UNIX vine cu un server grafic,cu un sistem de ferestre,cu o serie de programe,servere si aplicatii pentru diverse scopuri.

cata spunea...

Erghelegiu Catalin grupa 1

Windows

Microsoft a introdus Windows pe piaţă pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfeţele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piaţa de PC-uri, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piaţă mai înainte de către compania Apple Computers. Windows deţine aproximativ 90 % din piaţa de sisteme de operare.
Versiunea curentă de Windows este Windows Vista.

Linux

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source.
Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare, care conţine nucleul Linux, bibliotecile software şi diverse unelte.
Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice, sisteme de ferestre si managere de desktop-uri, browsere web, aplicaţii de birou, software de design grafic, software de configurare, servere de web.

DOS

DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singură aplicaţie rulată simultan), single-user (un singur utilizator posibili) bazat pe linia de comandă. Versiunea iniţială a fost creată de Microsoft în 1981 pentru IBM şi s-a numit PC-DOS. Microsoft a portat şi vândut apoi sistemul pe calculatoare compatibile IBM-PC fabricate de alţii decât IBM sub numele de MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Această versiune a fost cea mai populară Pe lângă versiunile originând din cod Microsoft/IBM există şi alte variante de DOS, mai mult sau mai puţin compatibile cu MS-DOS/PC-DOS precum DR-DOS şi FreeDOS. Acest lucru a fost posibil datorită simplităţii sistemului dar şi datorită originii intr-un alt sistem de operare, numit CP/M. Până la apariţia Windows 95 a fost cel mai popular sistem de operare pe arhitectura x86.

claudia spunea...

BABADAG CLAUDIA -grupa1

LINUX este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber şi dezvoltare de software Open Source.O distribuţie Linux adaugă componentelor de bază o mare cantitate de software organizată în "pachete". Nucleul Linux a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gamă de microprocesoare şi arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare PC şi supercomputere cât şi pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.Nucleul Linux este un nucleu monolitic cu capacităţi de încărcare de module.Driverii se pot încărca sub forma de module la utilizare, şi se pot descărca după aceea, fără a necesita resetarea sistemului sau recompilarea nucleului. Nucleul include multitasking real şi complet, suport pentru memoria virtuală, distribuţia executabilelor la scriere, management avansat al memoriei, suport avansat pentru TCP/IP (inclusiv routare şi filtrare), până la 1 miliard de procese rulând simultan, sistem de sunet modularizat Nucleul este scris integral în C, şi poate fi compilat folosind compilatorul GCC.Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicaţii "de birou" (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc.Cele mai folosite distribuţii de Linux sunt:Fedora Core,SuSE Linux ,TFM/GNU Linux - 100% românească, Gentoo Linux etc..Deşi există numeroase distribuţii, numeroşi utilizatori preferă să îşi construiască un sistem Linux de la zero, folosind Linux From Scratch.

MAC OS(Mac Operating System) este un sistem de operare produs de firma Apple Inc.pentru computerele sale.Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul.A fost introdus pentru prima dată la modelul Macintosh 128K în anul 1984,iar asta a facut computerele Apple sa devina mai prietenoase decat cela care aveau sisteme de operareMS-DOS.Recent, Mac OS X a devenit compatibil şi cu arhitectura Intel x86, care stă la baza tuturor PC-urilor.Până la apariţia sistemelor bazate pe microprocesorul PowerPC G3, părţi importante ale sistemului de operare erau păstrate în memoria fizică ROM pe placa de bază, scopul fiind evitarea utilizării cu limitări a spaţiului oferit de floppy disk, luând în considerare că primele Mac-uri nu aveau hard disk.Mac OS poate fi divizat în două categorii de sisteme de operare:Mac OS Classic si Mac OS X.Pentru Mac OS Classic este caracteristică lipsa liniei de comandă; el este un SO în întregime bazat pe interfaţa grafică.Acesta era criticat pentru single tasking si pentru multitasking cooperativ .Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectate, promovate şi vândute de firma Apple, ultima versiune fiind instalată la toate computerele Macintosh livrate în prezent. Spre deosebire de versiunile anterioare, Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.

MICROSOFT WINDOWS
Microsoft a introdus Windows pe piaţă ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfeţele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piaţa de PC-uri, întrecând Mac OS.Windows deţine aproximativ 90 % din piaţa de sisteme de operare.Versiunea curentă de Windows este Windows Vista.Versiunea curentă de server Windows este "Windows Server 2008", urmaşul lui "Windows Server 2003".Versiunile Windows 16-biţi includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) şi ruda sa apropiată Windows/286.Windows permite utilizatorilor să execute simultan aplicaţii grafice multiple, prin utilizarea "multitasking-ului cooperativ". A fost implementată o schemă virtuală de memorie, care permite să se ruleze aplicaţii mai mari decât memoria de lucru fizică.Windows, a creat una sau mai multe medii virtuale 8086 si a asigurat virtualizarea pentru placa grafică, tastatură, maus, ceasul de control si a interupt controller-ul in interiorul lor.Se estimează că astăzi peste 85 % din calculatoarele de tip P C (cele compatibile cu IBM-PC şi având procesor de la compania Intel, sau unul compatibil cu Intel, ca de exemplu de la firma AMD) rulează Windows.

aurash spunea...

aurelia-maria beldea
grupa 1 finante-banci

BSD este numele unei distribuţii de UNIX aparuta în anii 1970 la Universitatea din California, Berkeley.

Alte versiuni de UNIX care au derivat din BSD sunt: FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, 386BSD, DragonFlyBSD şi Darwin (mai nou, Mac OS X).

BSD este de asemenea numele unei licenţe de distribuire liberă a programelor de calculator.


Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul. Termenul “Mac OS” nu a existat cu adevărat până când a început să fie oficial utilizat la mijlocul anilor 1990. De atunci, acest termen a fost folosit pentru a distinge toate aplicaţiile sistemul Mac de celelalte sisteme de operare

Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris

Farkutin Daniel spunea...

Farkutin Daniel Gr.4 anul I
Sistemul DOS este un sistem de operare single-tasking(permite doar un utilizator pe cand UNIX este un sistem multi-tasking si multi-user este si portabil si modular iar LINUX este independent de furnizor,securitatea si fiabilitatea sistemului sunt foarte bune,este folosti pe PC pe supercomputere dar si la telefoane si video recordere

bogdan claudia spunea...

UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil şi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fişier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastatură până la memoria RAM), programe care să îndeplinească o singură funcţie, dar să fie capabile să comunice între ele, alegerea celei mai simple căi spre realizarea unui obiectiv, folosirea fişierelor text atât pentru configurare cât şi pentu ieşire, separarea kernelului de programele aplicaţie etc. Nucleul sistemelor UNIX este în general scris în limbajul C (deşi prima variantă a fost scrisă în limbaj de asamblare pentru calculatoare PDP-7).


Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; deşi este software proprietar multe componente importante din el au ieşit open-source sub licenţa CDDL ca OpenSolaris. În timpul anului 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazată pe BSD UNIX. Dar, la începutul anilor 90 Sun înlocuieşte SunOS 4 cu o versiune de UNIX SYSTEM V dezvoltată împreuna cu AT&T. Această mişcare schimbă numele sistemului de operare în Solaris 2. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,reţea şi alte lucruri


Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale.

Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul (Graphic User Interface, GUI). Mac OS, sau Macintosh Operating System, reprezintă o serie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectată de firma Apple (nume anterior: Apple Computer) pentru gama sa de computere de tip Macintosh. A fost introdus pentru prima dată la modelul Macintosh 128K în anul 1984.